Compliant beleggen - hader - beekje - mobile

Maak écht het verschil met uw vermogen

Goede doelen

Wat is mooier dan met uw vermogen positief bij te dragen aan mens, milieu en maatschappij? Dan kan door te geven. Onze specialisten helpen u de juiste keuzes te maken. 

  Hoe steun ik een goed doel?

  U wilt iets geven aan een goed doel dat u nauw aan het hart ligt. Dat staat vast. Maar weet u ‘hoe’? Welk goed doel kiest u? Hoeveel wilt u geven? En doet u dit als u nog leeft ? Wij informeren u graag over de verschillende manieren waarop u het goede doel kan steunen en lichten de voor- en nadelen ervan toe.
  • U maakt een testament op

   U wilt een deel van uw vermogen nalaten aan een goed doel als u er niet meer bent. Dan kunt u een goed doel opnemen in uw testament. Als u geen testament heeft, wordt uw nalatenschap vererfd volgens de regels van het wettelijk erfrecht.

   Als u personen wilt begunstigen die onderworpen zijn aan hoge tarieven van erfbelasting, kan de techniek van het duolegaat interessant zijn voor u.

  • U schenkt

   U wilt tijdens uw leven een deel van uw vermogen schenken aan een goed doel. Dit kan zowel via hand- of bankgift of via een notariële schenking.

   • via hand- of bankgift

    U maakt het geld over aan het goede doel en houdt rekening met enkele beperkte formaliteiten.

    Het voordeel is dat u niet verplicht bent deze gift te registreren en dat u geen schenkbelasting betaalt op deze schenking (als u de schenking niet registreert).

    Let wel: als u binnen drie jaar overlijdt, wordt de waarde van de schenking bij het actief van uw nalatenschap geteld en moet het goede doel hier erfbelasting op betalen.

   • via een notariële schenking

    U kunt ook beroep doen op een notaris voor uw schenking.

    De risicotermijn van 3 jaar tussen het moment van de schenking en het moment van uw overlijden speelt hier niet.

    Let wel: een notariële schenkingsakte moet u laten registreren waardoor u schenkbelasting betaalt. Deze bedraagt 5,5% in het Vlaams Gewest en 7% in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest. Ook heeft u voor uw schenking met een nettowaarde hoger dan € 100.000, een machtiging van de minister van Justitie nodig.

    Wist u dat een schenking aan een erkende organisatie een fiscaal voordeel oplevert?

    Een gift van minstens 40 euro per kalenderjaar is fiscaal aftrekbaar. Op basis van het attest dat het goede doel u bezorgt, heeft u recht op een belastingvermindering van 45% van het gestorte bedrag.

  Welke organisatie steunt u?

  UZA Foundation

  Iedereen verdient de beste zorgen

  UZA Foundation

  De UZA foundation ondersteunt het grensverleggend onderzoek binnen het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Hiermee maken ze innovatieve en kwaliteitsvolle zorg mogelijk.

  KU Leuven

  Samen openen we de toekomst

  KU Leuven

  Aan KU Leuven en UZ Leuven werken onderzoekers en professoren samen aan nieuwe inzichten en uitvindingen. Met medische en technologische innovatie, studiebeurzen, het levendig houden van het cultureel erfgoed en duurzame oplossingen voor mondiale vraagstukken willen de KU Leuven en het UZ Leuven de maatschappij beter wapenen voor de uitdagingen van vandaag en morgen.

  Universiteitsfonds UHasselt

  Samen maken we met impact het verschil in onze samenleving

  Universiteitsfonds UHasselt

  Universiteitsfonds UHasselt biedt iedereen de kans om mee te schrijven aan de toekomst. Nooit eerder waren sterk onderwijs en impactvol onderzoek zo relevant als vandaag: hoe verspreiden virussen zich, wat zijn de effecten van luchtvervuiling en klimaatverandering, en hoe kunnen we MS en reuma beter behandelen?

  Het Universiteitsfonds UHasselt helpt onderwijs kwaliteitsvol en vernieuwend te houden, biedt kansen aan élk jong talent, en ondersteunt baanbrekend onderzoek met weerklank tot ver buiten onze grenzen.

  Mucovereniging vzw

  Muco. Uw steun. Onze adem.

  Mucovereniging vzw

  De Mucovereniging vzw is een vereniging van en voor mensen met mucoviscidose en hun families. Samen met de families, mucocentra en zorgverstrekkers zetten ze zich in voor een beter, langer en gelukkiger leven voor alle mucopatiënten. Prioriteit nummer één? Kinderen, jongeren en volwassenen met muco in ons land bijstaan in hun dagelijkse strijd tegen de ziekte.

  Instituut Born Bunge

  Uw steun helpt ons onderzoek naar neurodegeneratieve aandoeningen.

  Instituut Born Bunge

  Alzheimer, dementie, ALS, Parkinson, een zeldzame spierziekte: iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die hiermee geconfronteerd wordt. Al meer dan 80 jaar doet IBB hieromtrent fundamenteel onderzoek. Door middel van hersen-, spier- en DNA-onderzoek streeft IBB naar een doorbraak op vlak van diagnose en behandeling met als doel een verbetering van het welzijn van de getroffen patiënten en families. De nauwe band met de Universiteit Antwerpen en de dienst neurologie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen zorgt voor een permanente uitwisseling van kennis en een instroom van jonge wetenschappers.

   

  Hefboom

  Sociaal en duurzaam ondernemen.

  Hefboom

  Hefboom bouwt in Vlaanderen en Brussel mee aan een sociale en duurzame samenleving. De organisatie is een tussenschakel tussen investeerders (zowel individuele personen als organisaties) en professionele initiatieven uit de sociale en duurzame economie. Met een gevarieerd aanbod op het vlak van financiering, managementadvies en dienstverlening draagt Hefboom actief bij tot het goed bestuur en een efficiënte werking van deze organisaties. Hefboom streeft ernaar om zelf economisch duurzaam te werken.

  Make-A-Wish®

  Wensen worden alleen begrensd door de fantasie van het kind.

  Make-A-Wish®

  Make-A-Wish® gelooft in de helende kracht van wensen. Daarom vervullen ze de hartenwens van kinderen tussen 3 en 18 jaar met een levensbedreigende medische aandoening om zo hen kracht te geven de strijd tegen de ziekte verder te zetten. Want als een kind kan geloven dat zijn wens uitkomt, dan kan het ook geloven dat hij beter wordt.

  Tutti Fratelli

  Een sociaal artistieke werkplaats in het hart van Antwerpen

  Tutti Fratelli

  Tutti Fratelli werd in 2007 opgericht door actrice Reinhilde Decleir en maakt theater dat leeft en doorleefd is van goesting, gedrevenheid en doorzetting. In een maatschappij waar verschillen in afkomst of stand steeds diepere kloven slaan, gaat Tutti Fratelli via de kunsten terug naar de kern van het mens-zijn.

  Tutti Fratelli is een groep met zeer diverse spelers. Iedereen is welkom en er gaat bijzondere aandacht naar de meer kwetsbaren van onze maatschappij: personen die minder kansen kregen in hun leven of die in (kans)armoede opgroeiden. Jaarlijks brengt Tutti Fratelli een nieuwe productie die wordt gespeeld op de grote podia van Antwerpen, om daarna te toeren in de rest van Vlaanderen.

  Tutti Fratelli een sociaal artistieke werkplaats in het hart van Antwerpen

  UZ Brussel Foundation

  Samen redden we levens en geven we hoop.

  UZ Brussel Foundation

  De UZ Brussel Foundation baant een weg voor klinisch wetenschappelijk onderzoek, zodat de patiënten van het UZ Brussel de best mogelijke kans krijgen. Daarnaast brengen ze de warmte van thuis naar het ziekenhuis, zodat wie vecht voor zijn gezondheid ook op tijd en stond zijn zorgen kan vergeten.

  VUB Foundation

  Investeer mee in de maatschappij en help iedereen vooruit

  VUB Foundation

  VUB Foundation bestaat om vrij onderzoek te financieren via bedrijven en particulieren. Om vragen te beantwoorden zoals: slagen we erin om eindelijk enkel met duurzame energiebronnen te leven? Lukt het ons om innovatieve gezondheidszorg toegankelijk te maken voor iedereen? Wat met jobcreatie in de digitale revolutie?

  Mercy Ships

  Help een leven veranderen

  Mercy Ships

  Mercy Ships is een internationale liefdadigheidsorganisatie die zich inzet om kwalitatieve gezondheidszorg te bieden aan de allerarmsten. Ze varen met het grootste private ziekenhuisschip naar Afrikaanse landen en bieden gratis operaties, behandelingen en trainingen aan.

  Wie is er aan boord? Meer dan 400 vrijwilligers die zelf hun reis en verblijf betalen: dokters, verplegend personeel, ingenieurs, landbouwers, bouwvakkers, enzovoorts.

  Wilt u tot actie overgaan?

  Maak een afspraak

  Wij begeleiden u graag bij de uitwerking van uw plannen. Met een analyse van uw concrete situatie, gaan we voor u na hoe u de voorgenomen schenking of het gewenste legaat het best kan realiseren. Op die manier bent u er zeker van dat u de beste keuze maakt voor de besteding van uw vermogen.

  Login page tracking pixel